GÄSTBLOGGARE - Josefin Johansson

Vikten av bra sexualundervisning

 

I högstadiet hade vi en vecka under året som kallades sex- och samlevnadsveckan. Höjdpunkten var absolut när RFSU (riksförbundet för sexuell upplysning) och RFSL (riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter) kom på besök. Jag älskade deras föreläsningar, dialogerna, ämnena de diskuterade, hur avslappnat de pratade om det som våra lärare tyckte var så otroligt pinsamt att ta upp. De var lugna, lättsamma, ärliga och hade livsviktig kunskap att förmedla.

 

Undervisningen behövdes. Trots att vi lever i ett land där kunskapen om sexualitet, könssjukdomar, mens, läggningar och identitet är relativt enkel att söka upp (tacka Internet) så kunde min klass fan ingenting. 14 år gamla, snart byxmyndiga, och så jävla dålig koll. Jag tror inte ens att vissa i klassen visste att könssjukdomar även kan spridas genom oralsex, eller att mödomshinnan är en myt (det finns ingenting som ”spricker” eller går sönder i underlivet när man har sin sexdebut). Några killar visste inte hur mens fungerar, för det fick de inte lära sig i sjätte klass när vi tjejer pratade om det. ”Det är en tjej-fråga, inget som killar ska behöva bry sig om.” Istället fick de gå in i ett enskilt rum och lära sig om porr (eftersom att alla killar, och endast killar, tittar på sånt!).

 

Visst, vi hade blivit visade av en tafatt lärare hur man trär på en kondom på en morot, men lärdes ingenting om hur komplicerade relationer är eller hur svårt det är att säga nej när ens partner tjatar om att skippa skyddet. Vi visste ingenting om samtycke och hur viktigt det är att kunna ta ett nej (vare sig det är verbalt eller inte). Vi visste inget om gromning (när vuxna tar sexuell kontakt med barn, ofta på Internet) eller hur man får tag i gratis akut-ppiller (dagen-efter-piller) som annars kostar 170 kronor på apoteket.

 

Vi var så extremt outbildade och sex var så tabu. Eller rättare sagt; ickenormativa sexualiteter var tabu. Kvinnlig onani var tabu. Kvinnlig sexualitet var tabu. Mens var tabu. Icke-binära könsidentiteter kom inte ens på tal. Och guess what? Det är fortfarande så. Det är så galet att vi inte kommit längre än så här 2015. I och med den bristfälliga utbildningen vi har i världen dör tusen kvinnor dagligen på grund av graviditet som hade kunnat undvikas med säkrare aborter och preventivmedel.

 

Så fort jag hade tid och råd att engagera mig ideellt så blev jag medlem i RFSU samtidigt som jag började studera sexologi på Göteborgs Universitet. Jag gick på medlemsutbildningar och deltog i Pridefestivalen i våras, där jag försökte sprida kunskap och kondomer (det absolut roligaste jobbet jag haft). RFSU bildades 1933 och har sedan dess kämpat bland annat för sexualundervisning, rätten till abort och preventivmedel och för avkriminalisering av homosexualitet. Livsviktiga ämnen.

 

Jag kommer göra mitt bästa för att kunna engagera mig mer och bli skolinformatör inom några år. Tänk vad viktigt det är att de kommer ut till högstadier och gymnasier och visar hur enkelt och avslappnat det kan vara att prata om något så vanligt som sex och sexualitet. Begreppen omfattar ju så mycket mer än samlag - det handlar om respekt, ömsesidighet, fria val, relationer, integritet, identitet, intimitet, samspel, kroppen, attraktion, säkerhet, jämställdhet, sociala strukturer och samtycke.

 

På tal om det vill jag avsluta med en mycket enkel tumregel när det kommer till samtycke under sex:

Är det inte Ja! Ja! Ja! - då är det ett nej.

 

 

- Josefin Johansson 

  

Och så avslutar vi slöjdebatten. Punkt.

Hanna Wigh från Sverigedemokraterna skriver i en debattartikel på Nyheter24 att det vara förbjudet för tjejer att bära slöja i skolan. Att genom lagar och regleringar försöka komma åt vad medborgarna i ett samhälle har på sig här inte hemma på 2000-­talet ­ oavsett om det gäller barn eller vuxna.

 

Grön Ungdoms syn på ett jämställt och demokratiskt samhälle är ett samhälle där varje individ oavsett kön har samma makt att utforma sitt eget liv. Denna strävan innebär dels en frihet från statlig inblandning i människors liv, till exempel genom frihet från förbud att uttrycka sig på vissasätt. Den innebär också en frihet från normer och förväntningar på barn hur de ska agera och uttrycka sig. Normer som Grön Ungdom och Miljöpartiet försöker bryta genom satsningar på genus­ och normkritik. Satsningar som Sverigedemokraterna systematiskt vänt sig emot.

 

Kvinnokroppen är sexualiserad och ett laddat ämne vart du än vänder dig i världen, men på olika sätt. Överallt är vi påverkade av patriarkatet. Vad kvinnor får och inte får, kan och inte kan göra med sina kroppar är aldrig fritt från samhällets åsikter. Men med den argumentationen borde vi förbjuda bikinis och tajta byxor likväl som slöjor.

  

Det Sverigedemokraterna förespråkar är i själva verket en form av censur där vissa uttrycksmedel, i detta fall slöja, ska förbjudas. Ett rättsvidrigt förslag. Dessutom innebär detta en indirekt inskränkning av religionsfriheten. Statens roll är att skapa ett tryggt samhälle där människor kan leva i största möjliga frihet från alla former av förtryck. Inte att diktera vad människor ska ha på sig.

 

Det framstår inte heller som någon slump att Wigh vill förbjuda just slöja, en muslimsk symbol, med argumentationen att den är en religiös pådyvling från vuxenvärlden. Varför vill hon då inte förbjuda jämförbara religiösa symboler såsom kippa eller halsbandskors?

 

Alla mår bättre om en har tillgång till att utforma sitt eget liv, ha på sig vad en vill och känna sig trygg och välkomnad i ett samhälle. Det är på dessa sätt en har en möjlighet att påverka sin egen framtid!

 

Wighs framhåller att hon inte vill att Sverige inte ska ha en rasistiskt färgad politik. Förvånande då att hon vill driva ett förslag om att förbjuda människor att uttrycka en religiös tradition, vars bärare i hög utsträckning är tjejer som blir rasifierade.

 

För att sammanfattningsvis svara på Wighs grundtes. Är det jämställt att inskränka kvinnors frihet att välja hur de själva vill se ut? Nej. Det är sexistiskt och i detta fall även rasistiskt.

 

Alice Josephson, 
Styrelseledamot Grön Ungdom Dalälven samt Grön Ungdom Uppsala

Sumeyya Gencoglu, 
Miljöpartiets partistyrelse

Klara Lidman, 
Grön Ungdom talesperson feminism

 

http://nyheter24.se/debatt/814092-gron-ungdom-det-ar-ingen-slump-att-wigh-vill-forbjuda-just-sloja

 

 

 

Pappa ♥

Idag fyller pappa 51 år! Därför vill jag börja med att säga grattis på födelsedagen älskade pappa och skriva några rader till dig idag, på din födelsedag! 

 

Jag vill börja med säga tack för allt pappa.

Tack för att du är min pappa.

Tack för att du alltid ger mig stöd.

Tack för att du alltid står bakom mig.

Tack för hur du har uppfostat mig.

Tack för att du alltid har lärt mig, att vara en stark kvinna.

Tack för att du lärt mig, att respektera alla människor på denna jord. 

Tack för att du lärt mig ,att hjälpa de behövande, vänner och familjen.

Tack för att du gett mig, en fantatisk bra barndom.

Tack för att du alltid har varit på mina teaterförestälingar.

Tack för att du alltid hjälper mig med mitt politiska engagemang (fast än vi många gånger inte har samma politska åsikter).

Tack för att du hjälper mig, med att skriva debattartiklar.

Tack för att du alltid lyssanar på mig (fast än jag ibland pratar alldeles för mycket hemma). 

Tack för att du får mig att må bra.

Tack för alla minnesvärda resor vi har haft tillsammans.

 

Dessa är bara få av de sakerna jag har att tacka dig, det finns så mycket att tacka dig för pappa, men ännu en gång TACK för allt pappa. Tack igen för det jag har nämnt ovan och tack för allt annat jag inte har tackat dig för innan!

 

Jag vet inte hur många gånger jag har fått höra om dagen jag föddes. Att jag inte var planerad men det blev som det blev och efter sju år igen fick du och mamma er tredje dotter! Du hade sagt att du ska ta med mig vart du än gick och så blev det. Följde alltid med dig överallt, ja även till fredagsbönerna! Det har alltid varit kul att följa med dig överallt och bara få umgås med dig pappa. Det har varit alltifrån att gå ut och fixa trädgården, mecka cykeln eller bilen, gå på föreläsningar, gå till mosken, historiska platser, museer, spela fotboll, brännboll, kubb, och badminton med hela familjen! Jag har verkligen haft en fin och minnesvärd barndom, tack vare dig och mamma!

 

Jag vet inte hur många gånger, vi har varit på familjeresor och bilat till Turkiet. Det jag minns är att du alltid tog oss på minnesvärda, roliga och intressanta resor. Det var alltifrån att gå på olika museer, föreläsningar, Astrid Lindgrens värld, Legoland, pambukkale, läger, histoiska platser, teatrar och massa andra minnesvärda platser!

 

Jag vet inte hur många gånger jag har fått höra av mamma "ja, nu pratar Sümeyya pappas advokat" eller "mini Zekeriya" för att vi ibland är så lika. Jag minns de gångerna som jag alltid skulle försvara dig, om någon sa något "dåligt" om dig. För som pappasflicka som jag är, skulle jag alltid försvara dig, som du alltid har försvarat mig.

 

Jag vet inte hur många gånger du har sagt, att vi alltid ska äta middag tillsmamans. För att umgås med hela familjen. Som barn ville vi många gånger äta framför TV:n, men desto äldre vi blev förstod vi vikten att äta middag tillsammans. Nu tror jag det är den mysigaste och bästa stunden, då familjen äter tillsammans och umgås. Ja, det är ju även vid middagsbordet familjen Gencoglu, alltid har sina debbatter och delar med sig sina galna historier. Bästa stunden helt enkelt.

 

Jag vet inte hur många gånger, jag pratar om dig för mina vänner pappa. Jag har alltid sett upp dig, för det du gör för andra människor. Något jag aldrig kommer glömma, är alla de gånger när vi var små och du gav pengar eller köpte presenter till andra barn som behövde det. Då blev jag och lillbroshan Boran avundsjuka och arga för att vi inte fick de presenterna och pengarna, som de andra barnen som faktiskt behövde det fick. Du har alltid inspirerat mig och lärt mig, att alltid hjälpa våra medmänniskor. För det är en självklarhet. "Tar från ena handen och ger med andra handen"

 

Jag vet inte hur många gånger, jag sa att jag ville bli stor, men nu är vi här och barndommen är över. Tiden har gått väldigt snabbt och nu är dina småbarn vuxna individer. Jag vet inte hur många år vi har kvar i det här livet, men insallah så är det många, många och många år till tillsammans! 

 

Det sägs att ens föräldrar är ens hjältar, men pappa du har lärt mig att bli min egen hjälte. Du har alltid lärt mig att stå för det jag tror på. Att våga drömma och stå på mina egna ben. Att alltid våga säga det jag tycker och ta plats i samhället. Att vara en stark kvinna, som inte ska bli hindrar av någon. Att våga tro på mig själv.

 

Jag är stolt för att jag är din dotter pappa. 

 

Grattis på 51-årsdagen, nice daha güzel, mutlu ve huzurlu yillara, hersey icin Allah senden razi olsun canim babam ♥♥♥

 

 

Öptüm, Sümeyya G