Och så avslutar vi slöjdebatten. Punkt.

Hanna Wigh från Sverigedemokraterna skriver i en debattartikel på Nyheter24 att det vara förbjudet för tjejer att bära slöja i skolan. Att genom lagar och regleringar försöka komma åt vad medborgarna i ett samhälle har på sig här inte hemma på 2000-­talet ­ oavsett om det gäller barn eller vuxna.

 

Grön Ungdoms syn på ett jämställt och demokratiskt samhälle är ett samhälle där varje individ oavsett kön har samma makt att utforma sitt eget liv. Denna strävan innebär dels en frihet från statlig inblandning i människors liv, till exempel genom frihet från förbud att uttrycka sig på vissasätt. Den innebär också en frihet från normer och förväntningar på barn hur de ska agera och uttrycka sig. Normer som Grön Ungdom och Miljöpartiet försöker bryta genom satsningar på genus­ och normkritik. Satsningar som Sverigedemokraterna systematiskt vänt sig emot.

 

Kvinnokroppen är sexualiserad och ett laddat ämne vart du än vänder dig i världen, men på olika sätt. Överallt är vi påverkade av patriarkatet. Vad kvinnor får och inte får, kan och inte kan göra med sina kroppar är aldrig fritt från samhällets åsikter. Men med den argumentationen borde vi förbjuda bikinis och tajta byxor likväl som slöjor.

  

Det Sverigedemokraterna förespråkar är i själva verket en form av censur där vissa uttrycksmedel, i detta fall slöja, ska förbjudas. Ett rättsvidrigt förslag. Dessutom innebär detta en indirekt inskränkning av religionsfriheten. Statens roll är att skapa ett tryggt samhälle där människor kan leva i största möjliga frihet från alla former av förtryck. Inte att diktera vad människor ska ha på sig.

 

Det framstår inte heller som någon slump att Wigh vill förbjuda just slöja, en muslimsk symbol, med argumentationen att den är en religiös pådyvling från vuxenvärlden. Varför vill hon då inte förbjuda jämförbara religiösa symboler såsom kippa eller halsbandskors?

 

Alla mår bättre om en har tillgång till att utforma sitt eget liv, ha på sig vad en vill och känna sig trygg och välkomnad i ett samhälle. Det är på dessa sätt en har en möjlighet att påverka sin egen framtid!

 

Wighs framhåller att hon inte vill att Sverige inte ska ha en rasistiskt färgad politik. Förvånande då att hon vill driva ett förslag om att förbjuda människor att uttrycka en religiös tradition, vars bärare i hög utsträckning är tjejer som blir rasifierade.

 

För att sammanfattningsvis svara på Wighs grundtes. Är det jämställt att inskränka kvinnors frihet att välja hur de själva vill se ut? Nej. Det är sexistiskt och i detta fall även rasistiskt.

 

Alice Josephson, 
Styrelseledamot Grön Ungdom Dalälven samt Grön Ungdom Uppsala

Sumeyya Gencoglu, 
Miljöpartiets partistyrelse

Klara Lidman, 
Grön Ungdom talesperson feminism

 

http://nyheter24.se/debatt/814092-gron-ungdom-det-ar-ingen-slump-att-wigh-vill-forbjuda-just-sloja

 

 

 


Kommentera här: