Utöya

Den 22 juli 2011 hände det något vi alrig kommer glömma.

 

Terrorattacken på Utöya.

 

Det var sommarläger för Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) på Utöya, ett sommarlägger och politiska kuser som AUF har årligen på ön.

 

Den 22 juli 2011 var dagen då Anders Breivik, en terrorist med högerextrema och antimuslimska åsikter dödade 77 personer i Norge (8 personer som dog, då Breivik sprängde en bomb i regeringskvarteret i Oslo och 69 personer som blev sjutna av Breivik, då de befann sig på sommarlägret på Utöya med AUF).

 

För tre år sedan när den fruktansvärda händelsen inträffade var jag själv på sommarläger med Grön Ungdom, jag fick sms av mina vänner då de hade skrivit "hur mår din storasyter som bor i Oslo" "Vad händer, det är helt sjukt det som händer i Norge" "Har du sett, dödssiffran ökar" "vilka är det som ligger bakom detta"

 

Jag förstod inte vad som hade hänt och vi hade inte någon bra mottagning på lägret men efter ett tag fick vi tag på en dator och följde händelserna som visades på nyheterna. Efter bara några timmar så var media runt om i världen snabba med att ha teorier om att det skulle kunna vara några islamistiska grupper som då log bakom händelsen. İnnan gärningsmannens motiv blev känd så ringde journalister till Mehtab Afsar, generalsekreterare för islamistisk råd i Norge, de ville att han skulle föklara händelsen och dagen efter stod det att "al-Qaida hade anfallit Norge" på tidingen The Sun - en britisk tidning.

 

Men det var ingen islamistisk grupp eller al-Qaida som låg bakom händelsen. Det var en blond, blåögd Norsk terrorist med högerextrema och antimuslimska åsikter.

 

När ska dessa fördommar ta slut? Och hur kommer det sig att högerextrema partier växer? Varför är media så besatt av att hitta på nyheter om att muslimer är terrorister? Det är väll inte konstigt att det finns så många islamofober i välden då media är beredd på att hitta på om att det är islamiska grupper som ligger bakom som händelser som detta och varför är media så tyst när liknade händelser händer mot muslimerna runt om i världen? Varför denna hat och okunskap?

 

Jag hoppas att allt detta får oss att öppna ögonen. Att vi börjar vakna för det som händer runt om i världen. Att vi kämpar mot rasism. Att vi kämpar mot nationalism. Att vi kämpar mot terrorism.

 

Att vi kämpar för fred och rättvisa. Låt oss hand i hand kämpa för allas lika värde.

 

Om EN människa kan förstöra så många liv, tänk hur många liv VI kan rädda tillsammans!

 

Fredliga hälsningar, Sümeyya G ♥

 
 
 
Bilder ifrån när vi från "Ungdom mot rasisim i Borås" besökte Olso och delade med oss dikter och texter från Boråsarna som var med på minnesdagen efter en månad.