Drevet mot Mehmet Kaplan bygger på rasism och osanning

Rasismen och islamofobin visar sig tydligt i kritiken mot Mehmet Kaplan (MP). Sedan han tillträdde som bostads- och stadsutvecklingsminister har det varit väldigt få som diskuterat hans kompetens när det kommer till frågorna han har ansvar över. Däremot är det många som diskuterat hans tro och bakgrund. Något som i Sverige 2014 är skamligt.

 

När Nalin Pekgul (S) går ut och kallar Mehmet Kaplan för islamist , går hon i islamofobiska rasisters ärenden och ger dem makten att sätta agendan för debatten. Frågan är varför Nalin Pekgul tycker det är rimligt att via diverse medier som socialdemokrat gå ut och försöka skapa drev mot Kaplan. 

 

Vad är det hon försöker få fram egentligen? Kaplan har bemött kritiken koncist och med källor. Pekgul däremot utgår ifrån den konspiratoriska agenda hon besitter. Hur tror Pekgul att debatten mot muslimer kommer se ut ifall vi falskt anklagar andra muslimer för islamism?

 

I samma veva anklagas muslimer väldigt ofta för att inte ta tillräckligt med avstånd från terroristgrupper som Daesh/ISIS. Ibland spelar det ingen roll hur mycket de öppet deklarerar deras avsky mot religiös fundamentalism, eftersom muslimer i dag är en tacksam syndabock att gå på. Att hela tiden begära att muslimer ska ta avstånd från extremism och terrorism är inget annat än rasism. 

 

Rubrikerna och drevet mot Kaplan är en inte så svensk form av journalistik och bygger på osanningar. Det råder ingen tvekan om att Kaplan gång på gång poängterat att Daesh/ISIS är en terrororganisation och att rubrikerna fortfarande består av att Mehmet Kaplan står bakom den vidriga terror som organisationen står för är inget annat än ett journalistiskt haveri.

 

Politiken måste öppnas upp för fler människor, inte för färre. Genom drev som dessa gör samhället det ännu svårare för den muslimska befolkningen att ta plats i politiken - ett steg som redan, på grund av den strukturella diskrimineringen och islamofobin, är stort nog. Det är bara genom att säga ifrån som vi kan förändra strukturerna - och vi hoppas att fler människor nu öppnar upp ögonen för det orimliga debattklimatet vi har i dagens Sverige.

 

Alina Koltsova, kontaktperson Grön ungdom Värmland
Carolina Bruseman, förbundsstyrelseledamot Grön ungdom
Sümeyya Gencoglu, styrelseledamot MP Halmstad 

 

http://nyheter24.se/debatt/780190-drevet-mot-mehmet-kaplan-bygger-pa-rasism-och-osanning

 

 

Kommentera här: