Manifestation för religionsfriheten!

Det är den 10 januari och det har endast gått 10 dagar på det nya året. Jag hade hoppats på ett gott nytt år, men de senaste dagarna har vi kunnat följa de skrämmande och oroväckande händelserna, som har skett under 2015 samt 2014.

 

Redan första dagen för 2015, så utsattes moskélokalen i Uppsala för brandattack. För bara ett par dagar sen skedde det en skrämmande terrorattack i Frankrike. Flera moskéer i Frankrike har blivit attackerade och vandaliserade. Flera tusentals människor har samlades för att demonstrera mot religionen islam och för minskad invandring i Tyskland.

 

Under 2014 har det skett våld och attacker mot våra moskéer runt om i ladet och detta är vad som har inträffat: 

Januari Entrén för Stockholms moské blev nedklottrad med hakkors. 

Maj moskélokalen i Eskilstuna blockerades dörren med träbalkar och betongblock. 

Juli det påbörjade moskébygget i Norrköping sattes i brand.

September Moskén i Södertälje blev fönstren krossade på den somaliska bönelokalen och även den Palestinska föreningen drabbades av vandalisering. Moskélokalen i Flen blev fönster krossade, moskélokalen i Avesta tände någon eld på mattorna. 

Oktober källarmoskén i Helsingborg vandaliserades, moskélokalen i Flen blev fönsterruntona krossade igen och även i Eslöv blev fönsterrutorna krossade. 

November moskélokalen i Örebro kastades det in brandfarlig vätska in genom fönstret. 

December moskélokalen i Eslöv blev fönsterrutorna krossade igen och i moskélokalen i Eskilstuna utrymde det en brand, då fem personer fördes till sjukhus, även i källarmoskén i Eslöv brand det.

 

Bara under 2014 kan vi se hur hatbrottet mot svenska muslimer har växt och hur rasism har växt i Sverige, men även i Europa. Församlingslokaler som blivit vandaliserade och enskilda individer som har blivit utsatta för trakasserier och påhopp. Detta är inget annat än skrämmande och man blir orolig varje gång man går ut från dörren, för det är inte säkert längre.

 

Dessa moskéer som vi har i Sverige är inte de där stora fina moskéerna som man ser som när man är på semester i Tunisien, Marco, Turkiet, Bosnien eller Malaysia. Det är små lokaler där man samlas för att ha det fridfullt och be tillsammans. Precis som vilken teaterlokal eller fotbollslokal som helst. Tänk er att ni sitter i lokalen med er teatergrupp ni pratar, har det mysigt och läser replikerna som ni ska kunna, men helt plötsligt så börjar ni se att det brinner. Hjärtat slår snabbare och snabbare, ni börjar undra hur ni ska rädda ert liv. Nästa gång jag är i en moskélokal i Sverige, vet jag inte om någon kommer kasta brandfarlig vätska i moskén som jag befinner mig i. Nästa gång kanske det är jag som får tänka på om hur jag ska rädda mitt liv, för det är inte säkert längre. Har vi inte lärt oss av vår historia? Låt inte historian upprepas. Låt oss tillsammans kämpa hatet med kärlek och fredligt samtal. Det är inte så här vårt samhälle ska se ut för samhället ska vara lika för oss alla människor.

 

För mig är religionsfriheten det finaste vi har i Sverige. Där människor får tro på det de vill tror på, eller inte tro på. För att ingen kan bestämma någons tro. För att man kan välja sin tro, från hjärtat.

 

Det hyser en oro i mig för hur samhällsklimatet kommer bli efter detta. Vi alla behöver ta ansvar för att minska spänningar och missförstånd samt överbrygga klyftor i samhället. 

 

När profeten Mohammed (fred vare med honom) blev attackerad och hans hus vandaliserades pga. sin religion, så valde han att istället bjuda dem på samtal och ville visa vikten av att förstå varandra bättre genom "talet". 

 

Som muslim är det självklart för mig att vara emot alla former av våld och intolerans, oavsett om det är en laserman som sprider skräck och terror, en mor och dotter som misshandlas för att de bär sjal eller tre män i Frankrike som sprider skräck, dödar och attackerar. Förväxla inte islam med ett par individer som är extremister och terrorister. Jag representerar inte de och de representera inte mig och min religion. Låt oss tillsammans kämpa hatet med kärlek och fredligt samtal.

 

Skulle jag beskriva kärlek med ett ord, så skulle det vara: islam. Min religion har lärt mig kärlek och barmhärtighet, min religion har lärt mig att älska alla människor och inte göra någon människa eller djur illa. Det är fruktansvärt att se hur hatbrottet mot muslimer växer för varje dag.  Trygghet, det är en rättighet för varje medborgare och det måste värnas! Vår värld är tillräckligt stor för oss alla och tillsammans kan vi hindra historian att upprepas, för ett fredligt och öppet samhälle, där alla är välkomna.

 

Fredagen den 2 januari 2015 hölls det en manifestation för religionsfriheten i Stockholm, Göteborg och Malmö. En fredlig stödmanifestation för dessa moskéer som blivit vandaliserade. En bred samling som manifesterades mot islamfobi och för religionsfrihet. I Göteborg deltog omkring 450-500 personer, då jag bland annat var koordinator samt pressansvarig för manifestationen i Göteborg. Det värmde  att se så många som samlades och visade stöd. 

 

Bland de organisationer som talade på manifestationen i Göteborg fanns: 

Svenska muslimer för fred och rättvisa (SMFR)

Göteborgs interreligiösa Råd/ Interreligiösa Centret

Göteborgs moské

Ungdom mot rasism

Kristna fredsrörelsen

Svenska kyrkans unga i Göteborg 

Grön Ungdom (GU)

Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU) 

Liberala ungdomsförbundet (LUF)

Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer (LSU)

Judar för Israelisk-palestinsk Fred (JIPF)

Rättvisepartiet Socialisterna

Judisk församlingspedagog

Palestinska huset i Göteborg

Svenska kyrkan  

Syriska kvinnoförbundet

 

Mer om manifestationen i Göteborg hittar ni mig berätta i bland annat: 

SVT Västnytt 

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/demonstration-efter-moskebrander

Göteborgsposten 1/1-15 

http://m.gp.se/nyheter/goteborg/1.2589754-manifestation-i-goteborg-efter-moskedaden utm_source=gp.se&utm_medium=referral&utm_campaign=redirect

Sveriges radio, P4 Göteborg 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=6059255

Feministiskt perspektiv 

https://feministisktperspektiv.se/

Göteborgsposten 2/1-15 

http://m.gp.se/nyheter/goteborg/1.2590270--muslimhatet-har-gatt-fran-ord-till-handling-

 

Även idag den 10 januari 2015 samlades vi för "Halmstad för alla" En manifestation som tror på ett Halmstad för alla, ett Halmstad där alla kan känna sig trygga och där rasism och intolerans inte hör hemma.

 

Vi samlades vid Halmstads stadsbibliotek och promenerade tillsammans till Stora torg där det bjöds på tal och musik. Röda Korset var på plats och hade informationsbord om sin verksamhet med flyktingguider. Manifestationen arrangerades av ”Halmstad För Alla”, ”Falkenbergare tillsammans” och med stöd av Breakout - guitars & moree för ljud och teknik. 

 

Bland talarna fanns det: 

Halmstad för alla (HFA) Erkki Grönroos

Författaren Sara Beischer

Kyrkoherde Magnus Aasa

Nour Jouda från flyktingförläggningen i Frösakull

Samt jag, Sümeyya Gencoglu vice ordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa i Västra Götaland. (SMFR)

 

Vill tacka arrangörerna och alla som kom, för denna viktiga och fina manifestation!

 

Youtube - Mitt tal från Halmstad för alla 

https://www.youtube.com/watch?v=f6DI0h4xUTE

Sveriges radio - P4 Halland (15 januari - är med i puls och berättar om vår nystartade lokalavdelning i Halmstad) 

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/486684?programid=4027

Sveriges radio - P4 Halland (Pratar om manifestationen i Halmstad) 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=6064298

 

 

Fredliga hälsningar, Sümeyya G 

 
 
Foto från ”Halmstad för alla”
 
 
Foto från ”Halmstad för alla”
 
 
Foto från Manifestationen i Göteborg. Foto: Tillhör Göteborgs moské
 
 
Foto från Manifestationen i Göteborg. Foto: Tillhör Göteborgs moské
 
 
Foto från Manifestationen i Göteborg. Foto: Tillhör Göteborgs moské
 
 
Foto: Sümeyya Gencoglu
 
 
Foto: Natalia Medina/Offensiv
 
 
Foto: Natalia Medina/Offensiv
 
 
Foto: Natalia Medina/Offensiv
 
 
Foto: Natalia Medina/Offensiv
 
 
Foto: Natalia Medina/Offensiv
 
 
Foto från Manifestationen i Göteborg. Foto: Tillhör Göteborgs moské
 
 
Göteborgsposten den 3 januari - skriver om manifestationen i Göteborg. 
 
 
Hallandsposten den 12 januari - skriver om manifestationen i Halmstad. 
 

Kommentera här: