Minnesdag för Srebrenica

Den 11 juli anordnades en minnesmanifestation av oss från Svenska muslimer för fred och rättvisa (SMFR) i Halmstad och nätverket Halmstad för alla, för att hedra de 8372 bosniaker som dödades i folkmordet i Srebrenica och tillsammans visade vi vår solidaritet med dem som överlevde och alla de anhöriga till offren. 
 
Det blev en fin minnesmanifestation då det kom ca 200 personer. Tania Bengtsson från Halmstad för alla var konferencier och bland talarna hade vi; Mig från SMFR Halmstad, Amina Boulaabis - flykting från Srebrenica, Alexander Bengtsson Vice VD för tidningen EXPO och Almedin Spaic - imam för bosniska mosken i Halmstad. Almedin avlustade sitt tal med en vers från koranen (Al-Fathia) samt en tyst minut för alla de 8372 bosniaker som dödades i folkmordet i Srebrenica.
 
Varje år den 11 juli, på minnesdagen för folkmordet i Srebrenica, påminns vi om att mellan den 13 och 22 juli 1995 avrättades ungefär 8000 män och pojkar av i huvudsak den bosnienserbiska armén. Folkmordet var en direkt konsekvens av nationalismens grundläggande idéer: Att en stat ska vara homogen. Att olika etniciteter eller religioner inte kan leva sida vid sida med samma rättigheter och skyldigheter. Syftet var att förinta hela den muslimska befolkningen i östra Bosnien, endast för att de var muslimer. Några anhöriga till dessa undkom att avrättas och skyfflas ned i massgravar. Vissa av dem tog sig till Sverige. Det är extra viktigt att vi likt så många andra runtom i Sverige, runtom i Europa, ja - runtom i världen samlas den 11:e juli för att hedra de 8000 bosniaker som mördades i folkmordet i Srebrenica, men också ge av vår empati till de anhöriga som överlevde. 
 

Det är svårt för oss att föreställa sig att män och pojkar aktivt skildes från sina familjer eller togs som krigsfångar och eskorterades med bussar och lastbilar till avrättningsplatser. Att de hämtades fram i grupper om tio, ställdes upp på rad, ofta med förbundna ögon och händer, och avrättades. Vi får aldrig låta dem gömma undan hemskheterna.

 

Att minnas Srebrenica betyder att vi här i Sverige kan visa för dem som överlevde att de inte står ensamma. Att ge stöd, visa empati och att hjälpa till att minnas är det minsta vi kan göra. Att minnas handlar också väldigt mycket för oss som aldrig drabbades. Det är inte offren som glömmer – det är alla vi andra, vi som lever i trygga demokratiska länder som Sverige. Glömmer vi Srebrenica och andra folkmord som har begåtts, då kommer vi inte heller att vara på vår vakt när nya blodbad sker.

 

Den fruktansvärda massakern i Srebrenica mot muslimer för endast 20 år sedan skedde knappt 50 år efter förintelsen då judar, romer, funktionsnedsatta, ideologiska meningsmotståndare mfl systematiskt mördades. Efter att detta upptäcktes väcktes en enorm avsky i Europa och man sa orden: ”Aldrig mer”. Folkmordet i Srebrenica några decennier efter är en viktig påminnelse för hur kort vårt minne kan vara. Vårt minne är mycket riktigt kort. Än värre än att glömma är dock att försöka gömma undan historien.

 

Detta är extra aktuellt Idag då vi ser en nationalism och en islamofobi/antimuslimism som åter marscherar i Europa och Sverige. Låt oss aldrig glömma konsekvenserna, låt oss minnas Srebrenica och lära oss vår läxa! Vi behöver dels kolla upp våra egna fördomar, dels organisera oss mot all form av intolerans och rasism.

 

Jag ber er att fortsätta att engagera och organisera er. Ta plats och gör era röster hörda i samhället. Låt inte hatet ta över. Tro inte att hat försvinner bara för att muslimer försvinner. Tro inte att hat försvinner bara för att romer försvinner. Tro inte att hat försvinner bara för att afrosvenskar försvinner. Tro inte att hat försvinner bara för att judar försvinner. Hatet kommer alltid finna nya offer. Därför måste hatet stoppas. 

 

Tillsammans är vi starka! Tillsammans kan vi göra skillnad.Tillsammans kan vi utgöra det Sverige vi vill se i framtiden. Ett land för alla. Utan nationalism och då måste vi komma ihåg det förflutna och agera klokare än de som fanns före oss. Då får vi aldrig gå i samma fälla.

 
Glöm inte Srebrenica. Glöm inte de som dog pga av hatet. 
 
Hallandsposten:
http://m.hallandsposten.se/nyheter/halmstad/1.4139097-manifestation-for-offren-i-srebrenica/ 
http://m.hallandsposten.se/asikter/debatt/1.4136927-glom-aldrig-folkmordet-i-srebrenica
 
 
Fredliga hälsningar, Sümeyya G ♥